Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.kart.edu.ua/handle/123456789/13121
Title: Вплив добавки розчину алюміній (ІІІ) хлориду на гідратацію вапняно-кремнеземної суміші при енергозберігаючих технологічних параметрах автоклавування. Частина 2. Дослідження механізму процесів гідратації в силікатній суміші з комплексною добавкою відходу помольних тіл та алюміній (ІІІ) хлориду
Authors: Кисельова, Світлана Олександрівна
Keywords: силікатна цегла
гідратація
гідросилікати кальцію
добавка
розчин
фазоутворення
структура
енергозбереження
Issue Date: 2014
Publisher: Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"
Citation: Кисельова С. O. Вплив добавки розчину алюміній (ІІІ) хлориду на гідратацію вапняно-кремнеземної суміші при енергозберігаючих технологічних параметрах автоклавування. Частина 2. Дослідження механізму процесів гідратації в силікатній суміші з комплексною добавкою відходу помольних тіл та алюміній (ІІІ) хлориду / С. O. Кисельова // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Серія : Хімія, хімічна технологія та екологія. - 2014. - № 52. - С. 173-184.
Series/Report no.: Хімія, хімічна технологія та екологія;
Abstract: Досліджено закономірності процесів гідратації в модифікованих вапняно-кремнеземних сумішах. У даній частині статті розглянуто вплив комплексної добавки на основі відходу помольних тіл та розчину алюміній (ІІІ) хлориду на процеси фазоутворення та формування микроструктури силікатного матеріалу. Наведено результати рентгено-фазових, диференційно-термічних та петрографічних досліджень. На основі виконаних досліджень встановлено, що застосування комплексної добавки веде до утворення більшої кількості низькоосновних гідросилікатів кальцію та забезпечує формування щільної структури силікатного матеріалу. Розроблено механізм дії добавки розчину AlCl3, у відповідності з яким катіони алюмінію Al3+ адсорбуються на поверхні зерен піску, що запобігає розвитку зародків високоосновних гідросилікатів кальцію і сприяє кристалізації низькоосновних. На основі розробленої комплексної добавки отримані зразки силікатної цегли високої міцності при енергоефективних технологічних параметрах автоклавування.
URI: http://lib.kart.edu.ua/handle/123456789/13121
ISSN: 2079-0821
Appears in Collections:2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Кисельова.pdf1.75 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.