Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.kart.edu.ua/handle/123456789/1820
Title: Якісні аспекти забезпечення конкурентоспроможності підприємств
Other Titles: Качественные аспекты обеспечения конкурентоспособности предприятий
Qualitative aspects of competitiveness of enterprises
Authors: Уткіна, Юлія Миколаївна
Уткина, Ю. М.
Utkinа, Yu. M.
Keywords: якість продукції
якість праці
конкурентоспроможність
підприємство
трудовий процес
характеристики дій працівників
качество продукции
качество труда
конкурентоспособность
предприятие
трудовой процесс
характеристики действий работников
quality of production
quality of work
competitiveness
enterprise
labor process
characteristics of actions of workers
Issue Date: 2019
Publisher: Український державний університет залізничного транспорту
Citation: Уткіна Ю. М. Якісні аспекти забезпечення конкурентоспроможності підприємств / Ю. М. Уткіна // Вісник економіки транспорту та промисловості. - 2019. - № 65. - С. 60-67.
Abstract: UA: У ринковій економіці при найгострішій конкуренції важливим фактором розвитку підприємства є співвідношення ціни і якості товару. Наявність сучасного устаткування, відпрацьованої технології виробництва, необхідної сировинної бази зовсім не означає, що підприємство буде успішно працювати. Адже все теж саме може бути й у конкурентів. І тоді залишається останнє, людські ресурси. Здатність людини до раціоналізації і творчості може проявитися в оптимізації витрат виробництва, нестандартному підході до рішення проблем, кардинальної зміні праці і побудові нових схем функціонування підприємства, що, у свою чергу, і визначає унікальність людського фактору. Якість праці – це сукупність характеристик дій працівника по здійсненню трудового процесу, що забезпечують ефективність (продуктивність) праці і якість продукції, а отже й її конкурентоспроможності та, як наслідок, конкурентоспроможності підприємства. EN: In a market economy with acute competition, an important factor in the development of the enterprise is the ratio of price and quality of goods. The availability of modern equipment, proven production technology, the necessary raw material base does not mean that the company will work successfully. After all, all the same can be and competitors. And then there remains the last, human resources. The ability of a person to rationalize and create can be manifested in the optimization of production costs, in a non-standard approach to solving problems, in a radical change of labor and the construction of new schemes of enterprise functioning, which, in turn, determines the uniqueness of the human factor. Inadequate actions of the company's employees introduce variability in its technical and economic system and violate the consistency of individual stages of production during its life cycle, from market research to product recycling. The result of this discrepancy in the actions is an increase in the cost of ensuring product quality, loss of working time, reducing the competitiveness of the enterprise in the consumer market. Quality of work is a set of characteristics of actions of the worker on implementation of the labor process providing efficiency (productivity) of work and quality of production, so and its competitiveness and, as a result, competitiveness of the enterprise.
URI: http://lib.kart.edu.ua/handle/123456789/1820
ISSN: 2075-4892
Appears in Collections:№ 65

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Utkinа.pdf377.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.